MOEN gjør det lettere å velge klimariktig

Foto: Moen Marin

Gjennom utleie av hybridfartøyer blir MOEN en pådriver for det grønne skiftet i havbruksnæringen. Elevene ved Havbruksakademiet får sin klimabåt i høst.

Havbruksakademiet på Toft i Brønnøysund har inngått en leieavtale med MOEN Ship Management på en NabCat 1375 MD El-hybrid. For Havbruksakademiet har det, i tillegg til å redusere klimautslipp, vært viktig at elevene får arbeidsverktøy som de vil møte i fremtidens havbruk. En arbeidsbåt som i hovedsak går på strøm, vil gi skolens elever og lærere et bedre arbeidsmiljø på sjøen, uten motorstøy og eksos. Båten skal leveres i oktober.

Utleie for det grønne skiftet

MOENs utleievirksomhet ønsker å ta en tydelig grønn posisjon, i samarbeid med Enova og SqaleAQ-selskapet Moen Marin.

– Oppdrettere og serviceselskaper kan leie fartøyer fra oss for å prøve ut og teste den grønne teknologien. Utleiefartøyene kommer med garantier og vedlikeholdsprogrammer i tillegg til gode opplæringspakker, og reduserer risikoen med å ta i bruk klimariktige fartøyer, sier adm.dir. Lars Mælen i MOEN Ship Management AS.

Regjeringens handlingsplan for grønn skipsfart har mål om å halvere utslippene fra innenriks sjøfart og fiske innen 2030. Regjeringen vil vurdere krav om innføring av null- og lavutslippsløsninger også for havbruksfartøy. Konsernsjef i MOEN, Are Brekk, understreker at de statlige rammevilkårene er viktige.

– Samarbeid med Enova og grønne teknologiutviklere som Moen Marin og SqaleAQ er avgjørende for at MOEN kan bidra til å øke tempoet på det grønne skiftet, sier Brekk.

Skreddersydd for opplæring

Gjennom utleieavtalen med MOEN får Havbruksakademiet i Brønnøysund en el-hybrid katamaran skreddersydd for opplæring. Fartøyet får for eksempel innvendig stor sittegruppe, takmontert smarttavle og utvendig styreposisjon med skjerm og 360 ̊ kamera. Plug-in hybriden går på ren energi fra strømnettet, men har også et aggregat som kan lade batteriene. Batteripakken på 250 kWh er imidlertid stor nok til å drive båten helelektrisk de aller fleste arbeidsdagene.